Az ülőmunka egészségügyi vonatkozásai VIII. – A kézre ható ártalmai


Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Az irodai munka egyik legalapvetőbb összetevője a billentyűzet és az egér használata, ezért a karunkat és kézfejünket tartós használatbavételi igény terheli.

Nagyon fontos az alkar és a kéz megfelelő alátámasztása az asztalon, ami azt jelenti, hogy a felkar és az asztallap 90 fokos szöget zárjon be (könyökből ne lógjon a kar, de ne is támasztódjék meg az alkar alatti részen az asztallap szélén). Helytelen beállítással történő tartós munkavégzés gyakori pihentetés nélkül észrevétlenül, alattomosan megerőlteti a kézben, karban haladó idegeket, inakat, ínhüvelyeket.

Két, ilyen erőltetésből származó betegség az ínhüvelygyulladás és az kéztőalagút-/kéztőcsatorna-szindróma. Mindkét betegség főleg nőket érinti a gyengébb testfelépítésből adódóan, leginkább a kézháton jelentkezik a fájdalom.

Az ínhüvely egy kettős falú tok, amelyben folyadék van, ebben húzódik az ín. Ha kezünket monoton mozgásra használjuk, még ha nem is nagy erőt kifejtő mozgásról van szó, de az ínhüvelyt megerőltetheti, kialakulhat az ínhüvelygyulladás. A csukló és a hüvelykujj közötti ínhüvelyszakaszban alakul ki a gyulladás. De mi is történik pontosan?  A végbemenő monoton mozgás hatására az ínhüvely belhártyáján és az ín felszínén nagyon apró sérülések keletkeznek a súrlódástól, ettől az ínhüvely begyullad, megvastagszik és akadályozza az ín mozgását, a zselés anyag összetétele is megváltozik.

Más-más kezelést igényel a két probléma, de mindkettő erős fájdalommal jár a kézfejben, és minél jobban késleltetjük a kezelést, annál nehezebb a gyógyulás. Az első és legfontosabb a kéz pihentetése, hideg borogatása. Enyhébb esetben magától meggyógyul, súlyosabb esetben orvosi segítség szükséges: sínbe helyezéssel rögzítik, gyógyszerrel, kenőccsel kezelik, súlyos vagy elhanyagolt esetben műtétre kerülhet sor. Fontos, hogy a fájdalom enyhülésével sem szabad terhelni, mert a gyulladás kiújulhat.

A másik tipikus irodai kórkép a kéztőalagút-szindróma, másnéven kéztőcsatorna-szindróma. A kéz és a kar enyhébb fájdalmát, inkább zsibbadását okozó, erőltetésből származó betegség. Első leírása a XIX. század végéről származik, de jobbára korunk betegségének tekinthető gyakorisága és a kiváltó okok miatt. A szóban forgó szindróma az a kóros állapot, amelyet a csukló tenyér felőli oldalán, a csontok közötti szűk mélyedésben – alagútban – futó inak nyomása gyakorol az alatta lévő idegekre. Az általuk beidegzett ujjak – hüvelykujj, mutatóujj, középső ujj – megduzzadnak, fájdalmasak, érzéketlenné is válhatnak. Kevésbé súlyos esetben pihentetéssel és gyógytornával lehet gyógyítani, de ha ezek a kezelések nem hoznak eredményt, műtétre van szükség. Kezelése nagyon fontos, mert elhanyagolt állapotban a kéz izmai elsorvadhatnak.

A gyógyulás közben és utána is a legfontosabb teendőnk, hogy a kialakulás körülményeit alapjaiban küszöböljük ki.

___________________

A „SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, a kéztartás szempontjából is személyes adottságokhoz igazítható, ideálisan beállítható, ergonomikus irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X) Frissítve: 2019.04.12.