Gyógyászati segédeszközök gerincproblémára

SmartSeat – az okos irodaszék

Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

A gyógyászati segédeszközök ajánlata igen nagy, az üzletek tele vannak különböző típusú és kialakítású egészségvédő eszközökkel.

A gerincet legfőképp az ülés terheli meg, emellett figyelni kell a pihentető éjszakai testhelyzetre is.

Az éjszakai teljes pihenést az ortopédmatracok jelentik, amelyek se nem puhák, sem nem kemények. Mindkét véglet esetén a gerinc nem egyenes helyzetbe kerül, a kemény matrac a puhánál még rosszabb is annyiban, hogy a test nyomáspontjaira sokkal nagyobb terhelés hárul. A nyomáspontokon a vérkeringés, nyirokkeringés lelassul, a szövetek ellátottsága nem megfelelő, bőrfelszíni pangás áll be. Olykor a felületjavító fedőmatraccal puhítható a matracunk, amely nyilván nem két fillérbe kerül, nem olyan könnyű kicserélni. Ezt a típusú matracot általában 5-7 ergonómiai zónával látják el, ezzel elérve, hogy teljesen feszültségmentesen pihenhessen. A porckorongok ekkor tudnak optimális tápanyagellátásban, anyagcserében részesülni, térfogatuk nőni tud. A vállnak és a medencének a matracba kell süllyednie, míg a derékrésznek erősebb alátámasztottság kell, különben egész fekvésidő alatt dolgoznak az izmok.

A memória(emlékező)matracok is elterjedtek, hátrányuk, hogy könnyen felmelegednek. A polyetilén habtulajdonságok befolyásolják a puhaságot és a formafelvevő, majd visszarendeződés tulajdonságait. A NASA-kutatások eredménye ennek az anyagnak a kifejlesztése. Teljesen az emberi test formájához idomul, majd a nyomás megszűnése után visszanyeri eredeti állapotát. Másodlagos előnye, hogy anitallergén és a poratkák sem tudnak megtelepedni benne. A fejpárna használata is már sokat segít, alátámasztottságot ad a fejnek és a nyakszirti izmok kipihenhetik magukat.

Tartásjavító hevederrel a gerinc felső szakaszát tarthatjuk kordában.  A haskötő és a derékrögzítő, medenceszorító öv a gerinc altáji szakaszát stabilizálja.

Az ülés közbeni gerincterhelés csökkentését szolgálja a farokcsontpárna, légpárna, ülőgyűrű, derékpárna.

Igazából mindezen eszközök megvásárlás szükségtelenné válik nagy mértékben, ha a „SmartSeat” ergonómikus irodaszéket választják. Minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyekkel a hagyományos ergonómikus székek, azonban ezeket meghaladóan gyedi jellemzőkkel is bír. Elsősorban a teljes testreszabhatóságot oldották meg a tervezők, a szék egyes részeit az egyedi testalkathoz lehet igazítani. Ettől tekintjük modulárisnak ezt az újfejlesztésű széket. Emellett érzékelőkkel vannak ellátva a támla és az ülésfelület, amely érzékelők rövidhullámú rádiójelekkel adják le a mért adatokat egy internetes programnak, amely kijelzőkkel kiértékeli az eredményeket. Ezeket látva azonnal korrekciókat hajthat végre a használó az ülésbeállításaiban.

A szék és az ember tulajdonképpen szorosan és aktívan együttműködik a siker: az egészséges gerinc egészségi állapotának megtartásában.

_____________________

„SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, a jelenleg legfejlettebb tudományos eredményeket is figyelembe vevő, ergonomikus pozicionálható irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:egész
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)