Az ergonómia története III. A közelmúlt


Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Mivel a II. világháborút követően a fejlettebb országokbeli munkavállalói jogok jelentős bővülése nem betetőzését jelentette korábbi munkajogi folyamatoknak, hanem ezek felgyorsításával új szintjét nyitotta meg népjóléti államcélok követésének, így bizonyos gazdasági fogalmak is módosultak. A teljesítménynövelésről, a hatékonyságról egyre versenyelőnyösebbé vált humán tekintetben differenciáltabban gondolkodni, és egyre versenyhátrányosabb lett megmaradni  a régi egyszerűbb/ridegebb megközelítésnél. Megnőtt a rossz munkavégzési feltételek aprólékos számbavételének fontossága. Ennek nyomán számos olyan tényezőről is bebizonyosodott, hogy a munka érdekében változtatni érdemes rajta, amelyre korábban így nem gondoltak, vagy amelyet egyáltalán észre sem vettek. Maga a megélhetéshez elégtelen javadalmazás (az éhbér) is rossz munkafeltétel, a béremelés azonban, a további emelések kilátásával csak a munkaérték javulásával tartható fenn, ideértve még továbbképzések hasznosulását is. Mindehhez az adott munkában való elmélyedés, járatosságszerzés kell, társulva az újítások iránti élénk figyelemmel – ehhez pedig munkában töltött, években mérhető idő. Aki előtte nem volt beteg, azt lehetőleg ne betegítse meg épp a munkahelye –  mert a munkavégző személy beteg volta megintcsak rossz munkafeltételt jelent – márpedig a munkahelyek egészségesebbé tételéért mindig lehet tenni, hol többet, hol kevesebbet, hol nagyon sokat. E felismerések nyomán a ’60-as évekbeli, egészségvédő értéket is nagyban felmutató ergonómiai kutatásokat nem egészség- illetve jogvédő társadalmi mozgalmak finanszírozták, hanem részben nemzetgazdasági felelősségű állami testületek, részben nagyvállalatok, profitorientált gazdasági szereplők.

Miután megtörtént a munka fizikai és pszichikai környezetének/körülményeinek elvi feltérképezése, illetve az összes lehetséges tényező hatásrendszerekbe modellezése, és ezzel analizálhatóvá, kritikailag értékelhetővé és tervezetten korrigálhatóvá váltak az egyes tényleges gyakorlati munkarendszerek, eljött az ideje – az 1970-es évekre – egy-két újabb határátlépésnek.  Az elégtelenül vagy épp kielégítően ergonomizált környezet fogalma immár túllépett a munkaérdekű elemzések keretén, így akár az otthonok (lakáskonyhák, fürdőszobák, hálószobák, nappalik) ergonómiájáról is beszélni szokás azóta, amint szakszerűen elemezhetővé, összetevőiben mérhetővé lett az üdülőhelyi időzés minősége is.  Ugyanakkor 1980 táján már megkezdődött a munkarendszerekre vonatkozó ergonómiai eredmények jogi kodifikációja. Az alapmintát a svéd  munkakörnyezeti törvény szolgáltatta, 1977-ben.

___________________

A „SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, ergonomikus irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)